Growth Hacking

Wat is Growth hacking en hoe werkt het?

Wat is Growth hacking en hoe werkt het? Alle belangrijke ins & outs!

De term Growth hacking zie of hoor je vaker voorbij komen en nu vraag je jezelf af wat Growth hacking is en hoe het werkt. Is het echt een manier om met weinig middelen de maximale groei van jouw bedrijf te realiseren of is het niets meer of minder dan een hype die over een aantal jaren weer verdwenen is? En is Growth hacking niet meer dan een fancy naam voor online marketing?

In onze blog vertellen we meer over Growth hacking en we geven meer informatie over hoe het werkt.

Waar komt Growth hacking vandaan?

In 2010 werd de term Growth hacking voor het eerst gebruikt en de term is verzonnen door Sean Ellis. Growth hacking was vooral populair bij startups, omdat je met Growth hacking dus met minimale middelen de maximale groei van het bedrijf kunt realiseren. Vooral startups hebben in hun opstartfase te maken met weinig personeel en minder financiën om echt vol gas te kunnen geven en ze moeten dus ook slimmer omgaan met de middelen die ze hebben. Hier sluit Growth hacking perfect op aan!

Sinds 2010 wordt de term echter ook door grotere organisaties gebruikt en er zijn talloze functies ontwikkeld waarmee mensen zich als Growth hacker, Growth marketeer of Head of Growth marketing profileren.

Waarom wordt de term Growth hacks zo weinig gebruikt?

Veel bedrijven hebben een negatieve associatie met het woord ‘hacker’ en dat is ook logisch. Een hacker is namelijk een inbreker van systemen en in de regel wordt het gedaan om data of geld te stelen. Dus je wilt het liefste geen ‘hacker’ in je bedrijf hebben rondlopen. Daarom wordt een Growth hacker of worden Growth hacks Growth marketeer of Growth marketing genoemd. Feitelijk is een Growth marketeer wel een hacker, omdat hij weinig tot geen aandacht spendeert aan de beperking van huidige systemen en processen en juist naar manieren zoekt om dingen anders te doen. Met altijd als primair doel om te groeien. Maar in dit geval is het dus iets positiefs in plaats van iets negatiefs.

Wat is Growth hacking?

Growth hacking is een bepaalde manier van denken en werken en heeft zeker raakvlakken met online marketing. Maar zijn online marketeers dan ook gelijk Growth hackers? Dat dan niet, want een Growth hacker – of liever gezegd een Growth marketeer – denkt en werkt op een andere manier dan een online marketeer. Die zich toch vaak bezighoudt met lopende campagnes en het optimaliseren daarvan en zich graag vasthoudt aan de werkwijze en tools die ze kennen en tot hun beschikking hebben.

Een Growth hacker denkt veel meer ‘out of the box’ en realiseert groei via een datagedreven proces van experimenten. Een Growth hacker kijkt ook niet alleen naar bijvoorbeeld de kansen om online marketing te optimaliseren, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar de Customer journey en het optimaliseren van het product zelf. Feitelijk kijken ze naar de volledige funnel terwijl een traditionele marketeer zich meer focust op slechts een deel daarvan.

Consult aanvragen

Hoe presteer jij online of weet je dat niet? Pietarz Digital Marketing is gericht op online sales verbeteringen. Het komt vaak voor dat ons strategisch advies de eerste stap is om de sales doelen te behalen.Onze brede kennis en praktijkervaring als online marketing bureau, helpen om de beste resultaten te behalen. Daarvoor gebruiken wij een simpel werkende blueprint en keer op keer zien wij daardoor snel resultaten voor onze klanten.Heb je 30 minuten over om te ontdekken hoe jij jouw online sales kunt verbeteren? Meld je nu aan!

SEO Check

Wil je meer bezoekers op jouw website of heb je geen idee hoeveel bezoekers je nou eigenlijk krijgt?

Vul je gegevens in en ontvang een Gratis rapport!

Het verschil tussen een Growth hacker en een online marketeer

Ondanks dat Growth hacking en online marketing dicht bij elkaar liggen, zijn er het compleet andere wereld en dat vraagt ook om een andere aanpak. En dus ook om verschillende specialisten. Het grote verschil zit voornamelijk in het feit dat een Growth hacker alleen datagedreven werkt en op die manier nieuwe groeikansen spot en groei realiseert. Een online marketeer werkt slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet datagedreven.

De volledige funnel benutten

Een ander groot verschil heeft te maken met de funnel. Een Growth marketeer benut de volledige funnel die in praktijk uit zes onderdelen bestaat; Awareness, Acquisition, Activation, Retention, Revenue en Referral. Dit wordt ook wel de Pirate Funnel genoemd. Waarom? Omdat de onderdelen in de funnel het woord “AAARRR” spellen. Een online marketeer kijkt vooral naar de eerste twee en soms een klein beetje ook naar het derde onderdeel in de Pirate Funnel.

Zelfstandig werken

Een online marketeer heeft vaak meerdere collega’s nodig om iets te realiseren. Of er nu een banner moet worden ontworpen of als er een aanpassing in het systeem of op de website nodig is. Een Growth hacker heeft zelf aardige skills en kan dus ook zelf programmeren en automatiseren. Dat maakt het ook makkelijker om te experimenteren en om op basis van data te beoordelen of een bepaald experiment juist wel of niet werkt.

Betrokken bij het product

Een ander groot verschil heeft te maken met het product. Een Growth hacker is hier veel meer bij betrokken, omdat hij ook kijkt naar de retentie van actieve klanten. Iets dat een online marketeer in de regel niet doet. Het is dus ook niet heel vreemd dat een Growth hacker betrokken wordt bij verschillende processen binnen het ontwerpen en het opleveren van een product. In veel grotere organisaties is de Growth hacker ook een stakeholder die meebeslist over de prioriteringen van bijvoorbeeld het SCRUM-team.

Welke skills heeft een Growth marketeer nodig?

Een Growth marketeer heeft aardig wat skills nodig om zijn werk te kunnen doen. Allereerst moet een Growth hacker in staat zijn om data te kunnen analyseren, want alleen met datagedreven informatie kan een Growth hacker beslissingen nemen over wat er wel of niet wordt gedaan om de groei te realiseren. Maar het is ook belangrijk dat een Growth hacker zelfstandig kan werken en zo min mogelijk hulp van anderen nodig heeft. Dus de basiskennis van zaken, zoals het maken van content (landingspagina’s en blogs), het ontwerpen van een website, HTML en CSS en het liefste ook een beetje PHP, SEO en SEA en belangrijke begrippen die in de wereld van online marketing en sales voorbij komen, is meer dan vereist.

De ‘Growth hacking mindset’

Dan bestaat er ook nog zoiets als de Growth hacking mindset en dit is feitelijk niets meer of minder dan hoe een Growth marketeer denkt en werkt. Growth hackers zijn in de regel mensen die zich niet laten beperken door zowel processen als systemen. Ze denken graag ‘out of the box’ en ze zijn gedreven om mogelijkheden te ontdekken om groei te realiseren. Welke tool of welk budget daarvoor nodig is, is secundair. Daarnaast maakt een Growth hacker alleen beslissingen op basis van data en ze zijn leergierig. Als ze iets niet weten of snappen zullen ze er alles aan doen om het wel te begrijpen. Je kunt jezelf als Growth hacker het ook niet permitteren om je plannen op de lange baan te schuiven of om over een aantal weken tot maanden pas de resultaten te laten zien. Er wordt van je verwacht dat je snel werkt en snel resultaten boekt. Het perfectioneren van jouw aangedragen oplossing volgt later.

Kun je een Growth hacker worden?

Growth hacker of Growth marketeer zijn relatief nieuwe functies in het bedrijfsleven en nu is de vraag wanneer je een Growth hacker bent en of je er ook één kunt worden. Een Growth hacker of marketeer is meer dan alleen een functietitel, want iemand die Growth hacker is heeft dus ook een bepaalde mindset die ervoor zorgt dat degenen met weinig middelen de maximale groei kan realiseren. Een Growth hacker heeft ook de vrijheid nodig om te kunnen experimenteren. Uiteraard wel binnen het gestelde kader, zodat een bedrijf niet onnodig veel risico loopt. Experimenteren in een live omgeving is niet alleen spannend, maar het neemt ook risico’s met zich mee.

Opleidingen, trainingen en cursussen Growth hacking

Een Growth hacker kun je worden als je bepaalde competenties bezit. Eén daarvan is leergierigheid, want je moet jezelf zowel op zakelijk als persoonlijk vlak blijven ontwikkelen om in je functie als Growth hacker te kunnen floreren. Op het internet zijn er genoeg trainingen, cursussen en opleidingen te vinden die jou helpen om een Growth hacker te worden.

Hoe begin je met Growth hacking?

Growth hacking kun je vrijwel direct starten als je daar als bedrijf behoefte aan hebt, maar je moet jezelf wel een aantal kritische vragen stellen. Heb je iemand in huis die Growth hacking op zich kan nemen, heb je een goed product staan en kan je wel genoeg data verzamelen om dit te analyseren? Onder het verzamelen van data wordt zowel cijfers uit tooling, zoals Google Analytics als feedback vanuit klanten verstaan. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van reviews waarin klanten hun eerlijke en waardevolle mening geven over zowel hun positieve als negatieve ervaringen met jouw bedrijf.

Starten met Growth hacking

Kun je op alle vragen “ja” antwoorden? Dan kun je beginnen en Growth hacking bestaat uit slechts een aantal processen;

1) Groei remmer ontdekken

Welke bottlenecks zijn er die ervoor zorgen dat je groei wordt geremd? Dit moet je weten om het te kunnen veranderen. Is je website wel snel genoeg, haken mensen af vanwege de gebruiksvriendelijkheid van je website of zijn de negatieve reviews een obstakel? Dit kun je alleen ontdekken door cijfers te analyseren. Uit analytics tools, door reviews van klanten te lezen of door gewoon het net op te halen en klanten om feedback te vragen of te interviewen.

2) G.R.O.W.S proces

G.R.O.W.S staat voor;

  • Gather ideas
  • Ranking ideas
  • Outline experiments
  • Work work work
  • Study outcome

Je hebt nu al een goed beeld bij waar je de focus op moet leggen om je groei te realiseren. Dit zal voor een Growth marketeer ook het aandachtspunt voor de komende tijd zijn en met kleine experimenten kan al heel snel worden gezien of een andere aanpak juist wel of niet werkt. Werkt het wel ga je verder en je stopt als het niet werkt. In dat laatste geval ga je als Growth hacker ook op zoek naar andere ideeën om de groei wel te realiseren. Door snel te schakelen kan een Growth hacker vrijwel altijd voor een positieve ROI zorgen, want er wordt niet onnodig veel tijd en energie gestopt in experimenten die niet werken. Dit kun je ook het beste doen door volgens het PIE-model te werken.

PIE staat voor Potential, Impact en Ease/cost. Met andere woorden, je verzamelt je ideeën en prioriteert deze. Je krijgt meer inzicht in hoe belangrijk het uitvoeren van een idee is, hoeveel impact het kan hebben op de dagelijkse business en hoe makkelijk en hoeveel geld het kost om het idee uit te voeren. De truc is om klein te beginnen, want hier kun je ook Quick Wins mee behalen. Het PIE-model helpt je vrij gemakkelijk om de juiste keuzes te maken. Zeker in de opstartfase.

3) Analyseren en implementeren

Succesvolle experimenten moeten natuurlijk ook geïmplementeerd worden en daar heb je als Growth hacker vaak wat hulp voor nodig van bijvoorbeeld de developers die jouw geteste oplossing verder uitwerken en uiteindelijk ontwikkelen voor implementatie. Daar gaat natuurlijk eerst een onderzoek aan vooraf, want je moet zeker weten dat jouw experiment geslaagd is. Bij een positieve uitkomst pak je door en bij een negatieve uitkomst ga je natuurlijk op zoek naar andere ideeën. In de regel heeft een Growth hacker meerdere oplossingen en experimenten paraat staan om snel te kunnen schakelen.

4) Herhalen

Uiteraard is Growth hacking een doorlopend proces. Zelfs als je al nieuwe ideeën hebt uitgewerkt die ook geïmplementeerd zijn. Ook deze moet je gaan valideren. Het werk van een Growth marketeer is dan ook nooit klaar. Het ene project is nog niet afgerond of je bent alweer met een nieuw onderzoek bezig. Dus na het afronden herhaal je eigenlijk de reeds gezette stappen om nog meer groei te realiseren of om de gerealiseerde groei te borgen.

Wat als Growth hacking niet werkt?

Er zijn enorm veel succesvolle cases van Growth hacking te benoemen. Denk aan de “P.S. I Love You”-oplossing van Hotmail, Pinterest die haar gebruikers verplicht om mensen te volgen en op die wijze ook zelf volgers krijgen of de Growth hack die Airbnb heeft toegepast waarmee alle advertenties ook automatisch op Craigslist worden geplaatst. Stuk voor stuk succesverhalen en duidelijke voorbeelden van Growth hacking.

Dat wil niet zeggen dat Growth hacking een succesformule is die ook het succes garandeert. Je moet er immers wel tijd, geld en energie in stoppen om het succesvol te maken. Wanneer het niet werkt kan het te maken hebben met een aantal zaken. Variërend van of je product wel goed genoeg is tot aan de Growth hacker die niet bij machte is om goede ideeën aan te dragen om die beoogde groei wel te realiseren. Het staat wel buiten kijf dat Growth hacking de methode is als je met jouw bedrijf en met weinig middelen de maximale groei wilt realiseren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *