Marketing funnel

Marketing Funnel

Marketing Funnel

Misschien weet je het niet, maar slechts 2% van de aankopen worden gedaan bij het eerste contactmoment. Dit percentage is zelfs nog maar 10% bij het vierde contactmoment. Gemiddeld heeft een klant namelijk tussen de 5 en 8 contactmomenten nodig voordat er tot een aankoop wordt overgegaan. Deze momenten vormen samen de customer journey en deze is voor iedere klant anders.


Het is dan ook erg belangrijk dat je hier met jouw communicatie goed op inspeelt, zodat potentiële klanten op het juiste moment informatie krijgen die op hun is afgestemd. Dit proces richting een aankoop noemen we de marketing- en sales funnel.

 

Waarom heb ik een funnel nodig?

Zoals hierboven beschreven heeft een klant gemiddeld tussen de 5 en 8 contactmomenten nodig voor een aankoop. Dit lijkt veel en moeilijk, alleen het biedt juist kansen om jouw bedrijf en product of dienst zo neer te zetten dat de klant niet meer om je heen kan. Je kent het wel van die pagina’s waar je maar door moet klikken tot je niet meer kan, en dan ineens dat ene ding er staat wat jou wel aan spreekt.

 

Ook een funnel nodig?

Vraag nu een gratis consult aan bij Pietarz Digital Marketing!

Customer Journey

De contactmomenten die leiden tot een aankoop vormen samen de customer journey. Hier zijn talloze modellen voor geschreven door marketing experts en goeroes, alleen de meest gebruikte, is toch wel het AIDA-model.

Dit staat voor de volgende fases: (Attention, Interest, Desire, Action)

Attention: de klant heeft een bepaalde behoefte, is zich daar bewust van en kent uw product of dienst
Interest: de klant begint belangstelling voor uw product te tonen
Desire: de klant heeft de behoefte om uw product te kopen
Action: de klant koopt uw product

Bij deze fases horen verschillende berichten. Het heeft namelijk geen zin om prijzen en pakketten te communiceren wanneer de klant zich nog niet bewust is van uw product en zeker nog niet de behoefte heeft om deze te kopen.

 

Tijd en effectiviteit

Een goed ingerichte funnel zorgt voor een effectieve verdeling tussen sales- en marketing en scheelt veel tijd. Een geautomatiseerde funnel zorgt ervoor dat jouw website en communicatie 24 uur per dag zorgen voor een constante stroom aan leads (lekker toch?).

De marketingafdeling kan zich focussen op de communicatie binnen deze funnel en de salesafdeling kan haar tijd effectief besteden door zich te focussen op prospects die zich in het laatste gedeelte van de customer journey en dus jouw funnel bevinden.

 

Adviseren en informeren

Klanten hebben de behoefte om bij aankopen geïnformeerd en geadviseerd te worden door experts, Zowel bewust als onbewust. Ze willen geholpen worden om zeker te weten dat ze de juiste keuze maken. Een sales- en marketing funnel biedt de kans om te voldoen aan deze behoefte en tegelijkertijd jouw bedrijf en product neer te zetten als de nummer 1 oplossing die de klant nodig heeft.

Wat is het verschil tussen de marketing- en sales funnel?

De funnel waar we het over hebben wordt vaak aangemerkt als sales funnel. Best raar, aangezien het grootste gedeelte van deze funnel bestaat uit marketing en sales slechts aan het einde van de funnel om de hoek komt kijken. Daarom maken we hier een duidelijk onderscheid tussen marketing en sales.

 

Marketing funnel

In de marketing funnel ben je bezig met het binnenhalen van potentiële klanten. Je focust je op een breed publiek en probeert met gerichte communicatie de klant ervan te overtuigen dat jouw bedrijf de beste keus is voor zijn behoefte.

In dit proces is het van het grootste belang dat je doelgroep zo weinig mogelijk gevaren te zien krijgt. Daarom communiceer je alleen over problemen en kansen die jouw doelgroep heeft en spreekt nog niet over de oplossing die jij kan bieden.

Doe je dit wel, dan zal men gaan twijfelen aan jouw motieven en oprechtheid en trigger je dus een terugtrek response.

 

Sales funnel

De sales funnel start wanneer de marketing funnel zijn werk goed heeft gedaan. De klant is zich bewust van zijn behoefte en nu is het moment om te gaan praten over jouw product of oplossing en hoe deze jouw klant kan helpen.

 

Verschuiving van sales naar marketing

De focus is tegenwoordig steeds meer verschoven van sales naar marketing. Waar sales eerst nog verantwoordelijk was voor zo’n 60% van de funnel is dit nu nog maar zo’n 20%. Dit is goed te zien in onderstaande afbeelding.

 

Hoe bouw ik een effectieve marketing - en sales funnel?

De focus is tegenwoordig steeds meer verschoven van sales naar marketing. Waar sales eerst nog verantwoordelijk was voor zo’n 60% van de funnel is dit nu nog maar zo’n 20%. Dit is goed te zien in onderstaande afbeelding.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *