16 controles om SEO-inhoud te verbeteren

Inhoud die gemakkelijk te lezen is, is een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van SEO.

Hier is een overzicht van enkele hulpmiddelen die u kunt gebruiken om uw seo inhoud leesbaarheid te verbeteren. Heb je ooit geprobeerd iets te lezen om halverwege te stoppen door de moeilijkheidsgraad? Het overkomt iedereen, zelfs de best opgeleide en belezen mensen.

Webpagina’s die slecht zijn geschreven, langdradig zijn of andere leesbaarheidsproblemen hebben, worden vaak snel verlaten door bezoekers. En laten we niet vergeten dat zoekmachines dol zijn op een goed geschreven en goed gestructureerde kopie. Kwaliteitsinhoud is nog steeds “the name of the game”, en het is moeilijk om hoog te scoren zonder.

Hoewel de verblijfstijd geen directe Google-rangschikkingsfactor is, biedt het, naast het doorklik- en bouncepercentage, wel een goede maatstaf voor het bijhouden van de gezondheid van een webpagina.

En natuurlijk zullen moeilijk leesbare teksten bezoekers afschrikken voordat ze actie kunnen ondernemen op uw pagina. Als SEO-professional moet u zich dus bewust zijn van de leesbaarheid van uw exemplaar en actief stappen ondernemen om deze te vergroten.

Er zijn veel factoren die bepalen hoe gemakkelijk het is om geschreven informatie op een webpagina te gebruiken, inclusief het lettertype, de lay-out en kleurenschema’s, maar voor dit stuk gaan we ons concentreren op alleen de kopie.

Wat maakt goede leesbaarheid?

De leesbaarheid is gebaseerd op veel factoren, waaronder woorden per zin en de lengte en moeilijkheidsgraad van de gebruikte woorden. Heb je deze goed, dan ben je hard bezig om de SEO-leesbaarheid te verbeteren.

Woorden met een hoger aantal lettergrepen zijn over het algemeen moeilijker te lezen dan hun kortere synoniemen. ‘Kort’ wordt bijvoorbeeld als gemakkelijker te lezen beschouwd dan ‘beknopt’ of ‘kortstondig’.

De meest gebruikelijke meting voor leesbaarheid in het Engels is de Flesch-Kincaid-test, die bestaat uit twee tests: een meting van het leesgemak en een met een meetniveau.

Voor leesgemak geldt: hoe hoger de score, hoe gemakkelijker het is om te lezen. Het Grade level geeft aan welk opleidingsniveau nodig is om het goed te begrijpen.

16 hulpmiddelen om uw leesbaarheid te verbeteren

 1. Microsoft Word-editor

Als je al enigszins bekend bent met Flesch-Kincaid-scores, is de kans groot dat dit komt door Microsoft Word.

Leesgemak is opgenomen in de functies van de populaire tekstverwerkingssoftware en het is een geweldige manier om een goed overzicht te krijgen van hoe uw stuk leest.

Klik op het tabblad Controleren op Spelling en grammatica. Nadat u de spellingcontrole heeft voltooid, kunt u de documentstatistieken bekijken. Onder het gedeelte Leesbaarheid krijg je statistieken voor leesgemak, niveau en passieve zinnen.

Deze functie wordt gratis bij de software geleverd.

 1. Leesbare leesbaarheidshulpmiddelen

Readable is werelds krachtigste tool voor het scoren van leesbaarheid. Het biedt veel functies, waaronder functionaliteit die speciaal is ontworpen voor websites.

In plaats van de Flesh-Kincaid-score te gebruiken, heeft het zijn normen, die een cijfer (A tot en met E) aan uw tekst toekennen. Het biedt ook bereikstatistieken om u te helpen begrijpen welk percentage van uw publiek de inhoud kan begrijpen. De leesbaarheidstool voor websites scant, scoort en bewaakt voortdurend de inhoud van uw website, inclusief kop- en voetteksten en niet-inhoudelijke tekst.

Het stelt u ook in staat om de trefwoorddichtheid te controleren om te voorkomen dat u door Google wordt benaderd voor het vullen van zoekwoorden.

Voor het gebruik van Readable is een abonnement vereist.

 1.  WebFX-leesbaarheidstest

De leesbaarheidstest van WebFX is een snelle manier om te controleren hoe uw inhoud scoort. U kunt tekst kopiëren en plakken, de URL van een pagina invoeren of code insluiten om een hele pagina of een enkel gebied te testen.

WebFX-leesbaarheidstest Screenshot van WebFX, augustus 2022. Dit geeft een snel overzicht van het leesgemak en de leeftijdsgroep waarvoor het kan worden begrepen, evenals verschillende scores voor uw tekst.

Je krijgt statistieken over zinnen, complexe woorden, woorden per zin en gemiddelde lettergrepen per woord. De meningen verschillen over welke leesbaarheidsstandaard het meest nauwkeurig is, dus WebFX geeft je vijf keuzes.

Naast Flesch-Kincaid berekent het ook uw Gunning Fog-score, de SMOG-index, de Coleman-Liau-index en de Automated Readability-index.

De WebFX-leesbaarheidstest is gratis te gebruiken.

 1. Datayze leesbaarheidsanalysator

De Datayze Readability Analyzer is een kopieer-en-plakmiddel om inhoud te controleren.

Nadat u uw document hebt ingevoerd, krijgt u statistieken over de algehele leesbaarheid en scores met behulp van Flesh-Kincaid, Gunning Fog, SMOG, Dale-Chall en Fry Readability.

Het biedt ook analyse op alineaniveau om u te helpen identificeren hoe uw leesbaarheid in een document verandert, een vreemde woordzoeker, passieve zinsdetectie en een spellingcontrole.

Deze online tool is gratis te gebruiken.

 1. Hemingway-app

Beschouwd als een van de grootste Amerikaanse schrijvers, stond Ernest Hemingway bekend om zijn rechtlijnige benadering van schrijven.

De Hemingway-app eert Ernests geest en helpt contentschrijvers hun werk te stroomlijnen voor meer duidelijkheid. Nadat u uw tekst hebt ingevoerd, geeft het een cijfer op het niveau en worden gebieden gemarkeerd waarin het kan worden verbeterd.

Dit omvat het identificeren van bijwoorden, passieve constructies, zinnen met eenvoudigere alternatieven en moeilijk leesbare zinnen.

 1. Grammatica online schrijfassistent

Grammarly is een app, cloudgebaseerde tool en browserextensie voor het identificeren van inhoudsproblemen zoals grammatica, spelling, beknoptheid en toon.

Met behulp van kunstmatige intelligentie suggereert het alternatieven voor moeilijk te begrijpen woorden en zinnen. Het controleert ook op plagiaat.

Grammarly heeft een gratis basisplan, evenals twee abonnementsplannen die meer uitgebreide hulp bieden voor schrijvers.

 1. ProWritingAid-schrijfassistent

Een andere AI-aangedreven tool voor het controleren van spelling, grammatica en leesbaarheid, ProWritingAid Writing Assistant, heeft functies die zijn ontworpen om u te helpen informatie nauwkeuriger over te brengen.

Het biedt stijlsuggesties en een contextuele thesaurus, evenals 20 schrijfrapporten die alles identificeren, van clichés en te veel gebruikte woorden tot zinslengte en consistentie. ProWritingAid heeft ook browserextensies en integreert in verschillende programma’s, waaronder Word, Outlook, Google Docs en Scrivener.

De prijzen variëren voor een maandelijks abonnement tot een eenmalige betaling voor levenslange toegang.

 1. LanguageTool-schrijfassistent

LanguageTool is een proefleestool die controleert op grammatica- en stijlfouten. Verkrijgbaar in 22 talen, online, als app of als plug-in.

Het belicht schrijfproblemen in uw inhoud en helpt u gebieden te identificeren die verbetering kunnen gebruiken. Het geeft je ook een geschatte leestijd voor een stuk. LanguageTool Writing AssistantScreenshot van LanguageTool, augustus 2022

De gratis versie controleert grammatica, interpunctie en stijl. Ondertussen bieden premium-versies suggesties voor het verbeteren van stijl en toon, evenals het identificeren van onjuiste namen, titels en nummers.

 1. Ginger-schrijfassistent

Ginger Writing Assistant gebruikt kunstmatige intelligentie om fouten te identificeren en te corrigeren en de stijl van uw exemplaar te verbeteren. Het suggereert op context gebaseerde correcties, inclusief herformulering van alternatieven. Het kan ook synoniemen bieden, niet alleen voor losse woorden, maar voor hele zinnen.

Ginger Writing Assistant is beschikbaar als browser-plug-in en desktop- of mobiele app. Het integreert ook rechtstreeks in Microsoft Word. Deze tool is erg makkelijk om je SEO-inhoud te verbeteren.

De prijzen variëren van per maand voor en jaarabonnement. Ginger biedt ook kortingen voor docenten en studenten, evenals aanpasbare abonnementen voor organisaties met meer dan 2000 gebruikers.

 1. Yoast SEO-leesbaarheidsanalyse

Yoast is een populaire SEO-plug-in voor WordPress en bevat ook een leesbaarheidsfunctie. Het is expliciet ontworpen voor zoekmachineoptimalisatie en controleert de leesbaarheid van uw schrijven en wijst op problemen.

De leesbaarheid van uw inhoud wordt gescoord op een groen-geel-rode schaal, waarbij groen goed is, geel kan worden verbeterd en rood moet worden gewerkt.

Het controleert op passieve stem, overgangswoorden, subkopverdeling, alinealengte, zinslengte en opeenvolgende zinnen. Het geeft uw Flesch-leesscore en stelt u in staat om meerdere zoekwoorden te analyseren.

Deze functie is inbegrepen in Yoast SEO Premium

Laatste 6 tools

Deze tools werken een stukje minder dan de bovenstaande 10 en staan daarom niet in onze top 10. Toch willen wij ze even benoemen dus hier een lijstje met de laatste 6.

 1. Character Calculator Readability Scores
 2. Copywritely Readability Checker
 3. Semrush Writing Assistant
 4. Searchmetrics Content Experience
 5. Link Assistant SEO Content Editor
 6. Review Tools Content Analysis

 

Content is nog steeds koning!

Soms raken zoekmachineprofessionals zo verstrikt in algoritmen, trefwoorden en statistieken en vergeten ze het belangrijkste van elke webpagina: het moet waarde bieden voor bezoekers. En om dit te doen, moet uw inhoud gemakkelijk te lezen en begrijpen zijn. Een goede leesbaarheid helpt u de aandacht op uw site te vestigen, uw boodschap effectiever over te brengen en actie te stimuleren.

Door uw webpagina’s leesbaarder en begrijpelijker te maken, blijven uw bezoekers betrokken, wat op zijn beurt uw kwaliteitsscore bij zoekmachines helpt. Maar het is moeilijk om inhoud te maken die gemakkelijk te lezen is; zelfs de meest ervaren schrijvers hebben er vaak moeite mee.

Gelukkig zijn er allerlei handige tools beschikbaar om je te helpen je exemplaar te verbeteren, verwarring te minimaliseren en informatie nauwkeuriger over te brengen, wat allemaal voordelen oplevert voor SEO.

Neem nu contact op


Contact

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *